Grzyby
Re: Grzyby
Od ostatniego grzybobrania w lesie nie padało choć u nas już tak. Ludzi dalej masa choć ciut mniej niż w niedzielę. Grzybów mało bo sucho, do tego ludzie biegają codziennie na grzyby by sprzedawać na FB. Coś tam jednak się uzbierało, razem wyszło wiaderko, dla nas starczy, nie głodujemy jak handlarze z FB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Całkiem dobre zbiory Jacku. Ja dziś z żoną ponieśliśmy porażkę, śmieszna ilość i to staruch kapci. Po trzech godzinach zniechęcenie wygoniło nas do domu.
- Arunio1
- Dorsz
Z koleżanką małżonką, kopsnęlismy się dziś do lasu. Było wdechowo.
Arek
Piękne świeże podgrzybki a i prawdziwki się trafiły, gratuluję. W tym roku już odpuściłem bo noce (prócz ostatnich trzech) były u nas zimne. Może za wcześnie odpuściłem ?
- radzislaw251
- Okoń
Najjaśniejszy NAM panujący pozamykał cmentarze więc dziś wybraliśmy się do lasu , efekt 2 kosze podgrzybków.
Radek
nie sprzęt a technika...
nie sprzęt a technika...
U nas bieda już w lasach, nie to co na południu. Byłem wczoraj z synem rozprostować kości. 40 minut spaceru po kilkanaście podgrzybków, część nadgryziona przez ślimaki lub robale.
- morrum
- Flądra
Kilka razy w tym roku odwiedziłem moje podgrzybkowe miejsca. Co ciekawe w październiku trafił się i prawdziwek i kozia broda jako "przyłów" Nawet Szymon lubi zbierać, choć głównie utrudnia
Ostatni wypad 11 listopada. Bez dzieciaka
Ostatni wypad 11 listopada. Bez dzieciaka
Michał
Wczoraj widziałem na FB wstawiane świeżo prawdziwki i podgrzybki z południa Polski. U nas już generalnie po grzybach ale mam spore zapasy suszonych, trochę słoików z tego i z poprzedniego roku - w sumie to i tak tylko ja to jadam u mnie w rodzinie - więcej rozdaję po dalszej rodzinie.
Nie wiem czy to normalne ale dziś nad Łebą spotkałem w lesie takie o to grzyby, te mniejsze były całkiem świeże.
Wygląda mi to na zimówki. Lubią rosnąć na pniach drzew liściastych jak opieńka.
- Arunio1
- Dorsz
Wczoraj nad rzeką na polach jeszcze śnieg ale przy wodzie jakieś grzybki rosły:
Wygląda na młode owocniki płomiennicy zimowej zwanej potocznie zimówką. Grzyb jadalny. Można jeszcze znaleźć uszaka brzozowego. Też jadalny.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2021, 21:46 przez glizdziarz, łącznie zmieniany 1 raz.
No to się zdecyduj - te u góry brązowe to zimówki czy te na dole pomarańczowe ? Bo na zdjęciach są 2 różne rodzaje grzybów.
Ponoć i hubę można jeść i jest całkiem smaczna. Kolega z Instytutu Oceanografii opowiadał mi ostatnio o jakimś kolesiu z Gdańska, co zbiera z parkowych drzew w celach konsumpcyjnych.
- JacPik
- Krąp
Z uwagi że pogoda płata figle, co innego pokazują prognozy a co innego jest w rzeczywistości, wczoraj zamiast pojechać na ryby późnym popołudniem około godziny 18 wybrałem się na spacer po okolicznym lesie Witomińskim do którego mam w linii prostej około 300 m. Przezornie zabrałem małą reklamówkę na wypadek jakiś grzybków, i dobrze zrobiłem.
Okazała się przydatna i to bardzo, w godzinkę znalazłem 72 borowików usiatkowanych, parę kurek i 3 koźlarze czerwone. Grzybki w rozmiarze od 2 d0 20 cm, jedyny mankament to to że korzenie prawie wszystkie były robacze, jedynie kapelusze były zdrowe. W lesie sucho jak pieprz.
Ryby poszły na bok , grzybki dopisały choć nie trafiłem prawdziwków. Podgrzybków , trochę kurek i żona nawet jagód nazbierała.
- Spinn76
- Karaś
No u mnie na razie lipa z grzybami. Po prostu ich brak. Ale z rybek coś tam skubie.... .Pozdrawiam wszystkich.
Krzysztof
Team Dragon Polska. Kriss.
Team Dragon Polska. Kriss.