Pewnie wszystkim Wam jest znany tzw. łosoś norweski. Jest to łosoś hodowlany w wielkich metalowych klatkach (mało ruchu), zakotwiczonych na morzu i karmiony wysokobiałkowym granulatem o określonych porach, przez co uzyskuje szybkie przyrosty masy mięśniowej ale też jest dość tłusty. I co ma robić wędkarz który nie mieszka nad morzem a w sklepie ma tylko "norweskiego" ?
Na pewno go nie smażyć bo po smażeniu jest dalej tłusty i choć to zdrowy tłuszcz (Omega3) to dzieciaki nie lubią.
Składniki: filet z łososia, 3 duże cebule, 0,5 kg pieczarek, margaryna, majeranek, sól ziołowa.
Z fileta zdejmujemy skórę (choć niekoniecznie ale lepiej zdjąć niż drapać łuski), solimy jak dorsza do smażenia, odstawiamy do lodówki. Obieramy cebulę i pieczarki, cebulę kroimy w grubą kostkę, pieczarki w talarki. Roztapiamy margarynę na patelni, wrzucamy cebule i pieczarki, solimy to solą ziołowa Kamisa, dodajemy majeranku, smażymy krótko, tak by cebula się zeszkliła a pieczarki delikatnie podsmażyły.
Wyciągamy z lodówki osolone filety i solimy ponownie, tym razem solą ziołową. Do żaroodpornego naczynia (dolna część) wsypujemy z patelni połowę pieczarek z cebulą. Układamy na nich osolone filety z łososia. Pozostałą cebulą z pieczarkami posypujemy filety z góry. Wstawiamy otwarte naczynie na pół godziny do piekarnika o temp. 200 stopni. W miedzy czasie gotujemy ziemniaki lub ryż i robimy surówkę. Po 30 minutach łosoś gotowy, można wykładać na talerze i polewać powstałym w naczyniu sosem.
Łosoś już nie jest tak tłusty jak smażony - bliżej mu teraz do dorsza.
Pieczony łosoś
Wiadomość
Autor
- Jarek
- Amur
- Posty: 678
- Rejestracja: 16 mar 2013, 12:04
Re: Pieczony łosoś
Muszę wypróbować przy okazji jakiejś imprezy
Przejdź do
- Podstawowe informacje o funkcjonowaniu forum
- ↳ REGULAMIN FORUM
- ↳ PRZYWITANIE NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW
- Nasze wędkowanie
- ↳ Łowiska
- ↳ Jeziora
- ↳ Rzeki
- ↳ Stawy
- ↳ Zapory, zbiorniki
- ↳ Łowiska specjalne
- ↳ Nasze ryby
- ↳ Rekordy AW
- ↳ Umawialnia
- ↳ Wędkarskie opowiadania
- ↳ Biologia ryb
- Metody połowu ryb
- ↳ Wędkarstwo gruntowe i spławikowe
- ↳ Wędkarstwo gruntowe
- ↳ Wędkarstwo spławikowe
- ↳ Zanęty, kulki i pellety
- ↳ Przynęty naturalne
- ↳ Wędkarstwo morskie
- ↳ Surfcasting
- ↳ Morski spinning
- ↳ Połowy i wiadomości z kutrów i innych jednostek
- ↳ Wędkarstwo spinningowe
- ↳ Kolorystyka przynęt spinningowych
- ↳ Metody spinningowe
- ↳ Gdzie i jak szukać miejsc i ryb
- ↳ Wędkarstwo muchowe
- ↳ Wędkarstwo podlodowe
- Sprzęt wędkarski
- ↳ Wędziska
- ↳ Kołowrotki
- ↳ Akcesoria i pozostałe
- ↳ Żyłki i plecionki
- ↳ Haczyki, kotwiczki i główki jigowe
- ↳ Spławiki i inne sygnalizatory brań
- ↳ Stanowiska wędkarskie, siedziska, podpórki
- ↳ Odzież i obuwie wędkarskie
- ↳ Noże, multitoole, latarki, szczypce, wypychacze, skrobaki i inne...
- ↳ Torby, plecaki, pudełka i inne
- ↳ Łodzie, silniki, wyposażenie łodzi
- ↳ Łodzie wędkarskie, pontony i inne środki pływające
- ↳ Silniki
- ↳ Elektronika wędkarska
- ↳ Wyposażenie łodzi
- ↳ Przynęty sztuczne
- ↳ Woblery
- ↳ Błystki wahadłowe
- ↳ Błystki obrotowe, wirówki, spinnerbaity i inne
- ↳ Rippery, twistery i inne przynęty silikonowe
- ↳ Jigi i inne pierzaki
- ↳ Inne przynęty
- ↳ Nasze zestawy na drapieżniki
- ↳ Hand made
- ↳ Hand made Krissa
- ↳ Hand made Okonhela
- ↳ Hand made Janka
- ↳ Hand made Zgreda
- ↳ Hand made Arunio1
- ↳ Hand made Sambora
- ↳ Hand made tomek170891
- ↳ Hand made Rogro
- ↳ Majsterkowanie, naprawy, przeróbki
- ↳ Hand made Glizdziarza
- Handel
- ↳ Sprzedam/Kupię/Zamienię/Polecane sklepy wędkarskie
- ↳ Sprzedam
- ↳ Kupię
- ↳ Zamienię
- ↳ Promocje, okazje, ciekawe oferty
- ↳ Polecane sklepy i artykuły wędkarskie
- ↳ Nie polecam sklepu/artykułu wędkarskiego
- Pozostałe tematy
- ↳ Pozostałe tematy dotyczące wędkarstwa i naszego forum
- ↳ Patenty wędkarskie
- ↳ Przepisy kulinarne
- ↳ Wędzarnie, grille, paleniska, kociołki i potrawy z tych urządzeń
- ↳ Dania z ryb
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Przepisy prawne/regulaminy/inne zasady i zwyczaje
- ↳ Ogólnopolskie imprezy wędkarskie
- ↳ Filmy wędkarskie i nie tylko
- ↳ Przyroda i ekologia
- ↳ Zebrania kół PZW
- ↳ Gry wędkarskie