Błystki obrotowe
Re: Błystki obrotowe
Nie wiem jak z chrabąszczem bo nie są do niego podobne ale wcześniej już będą atakowane. A na maj mam inne - na jętkę majową.
- Jarek
- Amur
Wyglądają super. Coraz większe natchnienie dla mnie żeby coś pokombinować z przynętami
Super!Okonie bardzo lubią takie ubarwienie przynęt.okonhel pisze:Nie poczekałem do jutra, już zmontowane.
Na duże szczupaki z płytkiej wody lub mocno zarośniętej gdzie nad roślinami mało wody.
Długość z chwostem ok. 22 cm.
Długość z chwostem ok. 22 cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dla Mariusza:
i dla Grzesia:Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś zrobiłem sobie 2 cięższe i kilka lekkich.
Kiedyś jak chciałem jakąś błystkę kupić to szukałem po sklepach a i tak nie było tego co chciałem, takiego odcienia koralika czy z chwostem. Teraz po prostu sobie mogę zrobić - różne korpusy, fioletowe koraliki i chwosty też w różnych odcieniach, tylko aparat zrobił jedne na niebiesko
W czasie zlotu użyłem 2 błystek ze zdjęcia powyżej. Tej w czerwone paski i jednej z fioletowym chwostem i koralikiem. Mimo że okonie były rozproszone i występowały w małych grupach, błystki im się podobały a jak już któryś uderzył to 25 cm lub więcej.
Zestaw pstrągowy dla kolegi z PPW.
W oczekiwaniu na zlot, zrobiłem kilka obrotówek wielkości long 4 długości ok 15 cm.
Kilka obrotówek na pstrągi z ciężkimi korpusami. Jeśli wcześniej nie urwę to będą na zlot nad Brdą oczywiście jak się odbędzie.
Kilka okoniówek dla kolegi, jeżdżącego na TIR-ach aktualnie do Skandynawii.
Kolejna dziesiątka ukończona, tym razem na troć
Wreszcie koniec bo mnie już paluchy bolą. Dziesiątka na szczupaki.
Za oknem mróz, troszkę śniegu i wieje. Trochę zabawy czyli jak z błyszczących, srebrnych listków zrobić tzw. "stare srebro". Okazuje się że te listki były laminowane i najpierw trzeba było acetonem i szczotką drucianą usunąć laminat. Później już tradycyjne "postarzanie" w efekcie czego robią się prawie czarne. Następnie wycieram ręcznikiem papierowym i przecieram wełną metalową, by choć trochę błysku miały. Dla porównania 2 listki w poprzednich "barwach".
Laminowane? czyli nie malowane a oklejane jakąś folią? To przy próbie okopcenia nad wodą takiego skrzydełka można by się z lekka zdziwić.
Pociemnienie wyszło fajnie. Wyglądają jak by swoje już przeszły.
Pociemnienie wyszło fajnie. Wyglądają jak by swoje już przeszły.
Część bywa laminowana część lakierowana . Tych pierwszych nawet aceton nie usuwa, jedynie zmiękcza. Trzeba później to paluchami zdejmować albo szczotką drucianą. Z malowanymi jest łatwiej - po prostu spływa w acetonie i tyle.
- Janek
- Flądra