Zupa rybna
: 18 cze 2015, 21:40
Najpierw robię z warzyw wywar w osolonej wodzie, dodając kostkę warzywną lub warzywko w proszku. Ja się spieszę to wrzucam włoszczyznę mrożoną a jak mam czas to obieram świeżą. Przygotowuję w międzyczasie okonie lub jazgarze - czyli patroszę i obcinam głowy, usuwam płetwy - zostawiam same tuszki. Zazwyczaj z okoni które miały ok 20 cm biorę 8-10 a jazgarzy więcej ok 20. Jak warzywa zaczynają mięknąć dodaję tuszki, licząc ile ich wkładam. Po 5-6 minutach wyjmuję wszystkie tuszki ryb szumówką i wkładam do talerza. Jak tuszki trochę ostygną, za pomocą widelca rozkładam je na 2 części wzdłuż kręgosłupa i wyjmuję najpierw kręgosłupy , później ości brzuszne i ości od płetw. Oczyszczone z ości tuszki łamię widelcem na kilka części i odkładam na drugi talerz. Jak oczyszczę wszystkie, wrzucam je do zupy i gotuję jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przyprawiam przyprawą w płynie i zupa gotowa. Po nalaniu na talerze, każdy ma na talerzu zupę z warzywami i rybami, nie musi dłubać się w ościach (szczególnie dzieci) i wszyscy zjadają ze smakiem. Nie używam (w przeciwieństwie do innych) ziela angielskiego i stanowczo odradzam - zepsuje cały smak.
Smacznego
Smacznego