Filety z flądry w sosie pieczarkowo – cebulowym

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
okonhel

Filety z flądry w sosie pieczarkowo – cebulowym

#1 Post autor: okonhel »

Potrzebnych jest kilka grubszych fląder, 30-40 dkg pieczarek i 2 duże cebule. Do tego sól ziołowa Kamisa, majeranek, kostka rosołku lub Vegeta, sos sojowy a jak ktoś nie lubi to przyprawa w płynie i trochę mąki.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry lub kawałki i solimy solą ziołową. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Flądrom odcinamy głowy (wyjmując wnętrzności), odcinamy płetwy, ogon i kolec przy odbycie. . Nacinając od strony odciętego kolca skórę, nawijamy ją na wąski nóż i zdejmujemy skórę (kiedyś tak otwierało się szynkę konserwową Krakusa specjalnym kluczykiem).
Z drugiej strony powtarzamy zdejmowanie skóry. Obrane ze skóry flądry, kładziemy na desce i nacinając przez środek wzdłuż kręgosłupa, odcinamy po kolei filety, tnąc wzdłuż ości w kierunku odciętych płetw. Uzyskane filety przyprawiamy solą ziołową Kamisa lub Kucharek Smak lata (jak ktoś lubi lekko pikantnie).
Podsmażamy lekko cebulę z pieczarkami, wsypujemy do rondla , zalewamy wodą dodając kostkę rosołku lub Vegetę, majeranek, sos sojowy i dusimy. Można zlewać wodę zgromadzoną pod pokrywką lub pod koniec duszenia lekko zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Filety z flądry obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, delikatnie rumieniąc. Nie można smażyć zbyt długo bo flądra „wyschnie” na patelni. Usmażone fileciki podajemy z ziemniakami lub ryżem i polewamy obficie sosem pieczarkowo – cebulowym .
Smacznego.

Awatar użytkownika
Jarek
Amur
Posty: 678
Rejestracja: 16 mar 2013, 12:04

Re: Filety z flądry w sosie pieczarkowo – cebulowym

#2 Post autor: Jarek »

Najgorsze jest to, że u nas w Złotowie flądra zaczyna być rzadkim rarytasem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dania z ryb”