Strona 1 z 1

Dorsz duszony

: 21 sie 2015, 07:42
autor: okonhel
Składniki:
filety z dorsza ze skrórą;
3 duże cebule;
olej;
mąka;
ryż w torebkach.
Przyprawy:
sól ziołowa Kamisa
majeranek;
sos sojowy lub Maggi;
kostka rosołowa lub Kucharek smak lata;

Oczyszczone z łusek, płetw i błon filety przyprawiamy solą ziołową i odstawiamy.
Obieramy cebulę, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy aż się zeszkli posypując solą.
Kawałki filetów obtaczamy w mace i podsmażamy na małej ilości oleju. Gdy filety zarumienią się lekko, wsypujemy do nich podsmażoną cebule i zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołku lub łyżeczkę przyprawy Kucharek, majeranek i niewielką ilość sosu sojowego lub Maggi do smaku.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy. W międzyczasie gotujemy ryż. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i zlewamy z niej wodę czyli redukujemy powstały sos. Ryż po ugotowaniu na sypko układamy na talerzach.
Gdy sos się zredukuje, szeroką łopatką zdejmujemy filety (są po duszeniu bardzo delikatne) wraz z cebulą i układamy w talerzach na ryżu. Na koniec polewamy filety wraz z ryżem powstałym sosem.
Smacznego.