Lub ze słodkowodnych: karp, sum, węgorz, niby leszcz chodź nie jadłem no i pstrągokonhel pisze:Dorsz do wędzenia nadaje się średnio - po prostu za chude mięso. Lepiej wędzić ryby tłustsze - śledzie, łososie, flądry, halibuty, makrele.
Budowa wędzarni
- Remek
- Administrator
- Posty: 1007
- Rejestracja: 03 mar 2013, 18:51
- Lokalizacja: Złotów
Re: Budowa wędzarni
Koszulki Wędkarskie - duży asortyment ubrań oraz gadżetów o tematyce wedkarskiej:
https://koszulki-wedkarskie.pl/
https://koszulki-wedkarskie.pl/
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: Budowa wędzarni
Świetne wykonanie Jacenty. Jak byś musiał zmieniać zawód to już podstawy jakieś masz.
Arek
- Jarek
- Amur
- Posty: 678
- Rejestracja: 16 mar 2013, 12:04
Re: Budowa wędzarni
A kiedy będzie opita porządnie co, by się nie rozpadał ?
Re: Budowa wędzarni
23.12.pierwsze wędzenie. Na razie wstawiłem termometr w drzwi a na wylot założyłem daszek z nierdzewki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Dziadek mojej dziewczyny ma taką konstrukcje. Grill pierwsza klasa Nigdzie tak nie smakuje jak z tego cudeńka
Re: Budowa wędzarni
Ja swojego grilla dobuduję wiosną - będzie jako "druga wieża" po prawej stronie nad paleniskiem.
Re: Budowa wędzarni
No i zaczęło się.
Pierwszy wsad:
Pierwsze efekty wędzenia:
Przed parzeniem:
Suszenie po parzeniu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Ostatnio było za ciemne, dziś lepiej podsuszone i jaśniejsze aczkolwiek grusze szynki będące na zdjęciu wędziłem dłużej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: Budowa wędzarni
Rozumiem że na zlot zarezerwowałeś z tego co nieco? Tak żebyśmy mogli zjechać twoje zdolności kulinarne. I żebyś w ramach przeprosin musiał zabiegać po flaszeczkę do sklepu? Najlepiej odległego o 5 km.? ( Wszystko wygląda apetycznie)okonhel pisze:Ostatnio było za ciemne, dziś lepiej podsuszone i jaśniejsze aczkolwiek grusze szynki będące na zdjęciu wędziłem dłużej.
Arek
Re: Budowa wędzarni
To co wisi do zlotu nie wytrzyma. Przed samym zlotem jadę na poligon a wracam tuż przed, więc nie będzie czasu wędzić, chyba ze coś zamrożę.
Do żadnego sklepu się nie wybieram, na zlot jestem gotów!!!
Do żadnego sklepu się nie wybieram, na zlot jestem gotów!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Dziś u nas wiało, na ryby kiepska pogoda, więc sobie podymiłem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: Budowa wędzarni
Tak po kolorku? Czy nie lekko ciągutki ci wyszły? Mi to nie przeszkadza osobiście! Uwielbiam nie spieczone mięsko!
Arek
Re: Budowa wędzarni
Kolorek w sam raz. Mięsko zostało soczyste (jak nie sp....ieprzy parzenia) i smak wędzonki będzie akuratny.
Re: Budowa wędzarni
Dzisiejszy boczuś na święta:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarek
- Amur
- Posty: 678
- Rejestracja: 16 mar 2013, 12:04
Re: Budowa wędzarni
Smakowicie wyglądają te boczki
Re: Budowa wędzarni
Wyglądają fajnie bo peklowane na sucho. Szynka wygląda już gorzej
Re: Budowa wędzarni
Pod choinką znalazłem drugą książkę Roberta Winckiewicza (pierwszą już miałem i polecam):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Święta się zbliżają wic czas coś przydymić. Wędzone i podpiekane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarek
- Amur
- Posty: 678
- Rejestracja: 16 mar 2013, 12:04
Re: Budowa wędzarni
Smakowicie wyglądają te boczki Jacku. Ja ostatnio nabyłem szynkowar i zamiaruję wykonywać swojskie wędliny parzone.