Budowa wędzarni
Re: Budowa wędzarni
Parzonych nigdy nie robiłem, czasem jadam ale jednak wolę wędzone.
Dziś walczyłem z silnym wiatrem, który bardzo utrudniał wędzenie i utrzymanie temperatury. Kiedyś zepsułem w takim wietrze pierwsze wędzenie. Teraz mam już zamontowany szyber i jest trochę lepiej ale gdybym wiedział że tak będzie wiało to bym wczoraj wędził do nocy po boczkach. yszło nieźle jak na dzisiejsze warunki pogodowe, poszło 2 razy więcej drewna ale chyba nie jest źle, z resztą oceńcie sami.
Schabiki: Szynki:
Dziś walczyłem z silnym wiatrem, który bardzo utrudniał wędzenie i utrzymanie temperatury. Kiedyś zepsułem w takim wietrze pierwsze wędzenie. Teraz mam już zamontowany szyber i jest trochę lepiej ale gdybym wiedział że tak będzie wiało to bym wczoraj wędził do nocy po boczkach. yszło nieźle jak na dzisiejsze warunki pogodowe, poszło 2 razy więcej drewna ale chyba nie jest źle, z resztą oceńcie sami.
Schabiki: Szynki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Sklep to może nie ale 2 osoby z pracy i kolega wękarz zamówiły wcześniej szynki i boczki na święta i wszelkie nadwyżki a nawet trochę więcej znikło pierwszego dnia. Trochę zawiozę dziś do teściowej i pewnie jeszcze w kwietniu znów będę dymił, przynajmniej boczki bo zostały mi tylko dwa paski.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: Budowa wędzarni
Jako że przy poprzednim wędzeniu boczek został "rozdysponowany" zapeklowałem kolejny. Podobnie jak poprzedni nie parzyłem lecz podpiekłem, tym razem nawet mocniej.
W trakcie wędzenia:
Po upieczeniu:
W trakcie wędzenia:
Po upieczeniu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Wczoraj lekkie dymienie i z kłopotami - muszę uszczelnić dach wędzarni - tyle wody to jeszcze w cegłach nie siedziało.
Wygrzewałem 2 godziny, suszyłem szynki i boczuś 1,5 godziny, później wędziłem a woda do końca wychodziła.
Przez to kolorek ciut za mocny ale też od pewnego czasu po wędzeniu podpiekam a wtedy trochę ciemnieje i nie jest tak czerwony jak poprzednie.
Wygrzewałem 2 godziny, suszyłem szynki i boczuś 1,5 godziny, później wędziłem a woda do końca wychodziła.
Przez to kolorek ciut za mocny ale też od pewnego czasu po wędzeniu podpiekam a wtedy trochę ciemnieje i nie jest tak czerwony jak poprzednie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Przedświąteczne dymienie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Gratuluję pomysłu oraz wykonania, czekam na kiełbasy i pstrągi ;D
Re: Budowa wędzarni
Kiełbasy jeszcze swojej nie zrobiłem (wędziłem białą kupioną) ale pstrągi uwędziłem wczoraj. Niestety hodowlany pstrąg ma słabe mięso i resztę więc coś mi tam spadło z haka ale efekt końcowy był ok, nawet z soleniem trafiłem.
W trakcie wędzenia:
W trakcie wędzenia:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Boczuś uwędzony i podpieczony dzień przed zlotem. Zdjęć szynki zapomniałem zrobić. Mam nadzieję że smakowały...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Wszystko było genialne. Jacku jak zwykle perfekcyjnie uwędzone.
Re: Budowa wędzarni
Idą święta, więc czas coś przydymić. Znów zapomniałem zrobić fotki szynek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Wędzenie na ciemno jest niezdrowe i w sumie na ciemno wędzą Ci, którzy mają o wędzeniu słabe pojęcie. Jak ktoś odpowiednio podsuszy to na ciemno nie uwędzi. Nie jestem zawodowcem ale podstawowych zasad staram się przestrzegać i przestrzegam innych przed zakupem wędlin typu : "szynka z komina", "kiełbasa z komina".
Re: Budowa wędzarni
Jakby ktoś bawił się w potrawy z dziczyzny to została wydana 3 książka Roberta Winckiewicza "Dzikie smaki"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- morrum
- Flądra
- Posty: 338
- Rejestracja: 29 sie 2019, 16:56
- Lokalizacja: Inowrocław/Bydgoszcz
Re: Budowa wędzarni
Akurat w czas. Sezon na dziki w pełni, rykowisko więc byk też w grę wchodzi - osobiście nie przepadam - no i koziołek może się trafić a i kózka niebawem w odstrzale być może.
Strasznie żałuję, że nie mam warunków, by samemu coś wędzić
Strasznie żałuję, że nie mam warunków, by samemu coś wędzić
Michał
Re: Budowa wędzarni
Przedświąteczne dymienie. Szynkę później troszkę przyciemniłem i poszła do parzenia. Boczek podpiekany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
Ładnie wyszły. Widać mistrzostwo. Ja już po wędzeniu. W ubiegłą sobotę wędziłem
Re: Budowa wędzarni
Święta idą to trzeba przydymić trochę mięsa. Zapomniałem zrobić zdjęcie całego wsadu, część już parzyła się w wodzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa wędzarni
W postny piątek takie zdjęcie jesteś sadysta ślinotok murowany .
Re: Budowa wędzarni
W sumie to już 2 lata wędzarnia ma dobudowany grill (z którego jeszcze nie skorzystałem) więc wstawiam fotkę aktualną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.