Strona 2 z 4

Re: Budowa wędzarni

: 18 gru 2015, 22:27
autor: Remek
okonhel pisze:Dorsz do wędzenia nadaje się średnio - po prostu za chude mięso. Lepiej wędzić ryby tłustsze - śledzie, łososie, flądry, halibuty, makrele.
Lub ze słodkowodnych: karp, sum, węgorz, niby leszcz chodź nie jadłem no i pstrąg

Re: Budowa wędzarni

: 19 gru 2015, 11:26
autor: Arunio1
Świetne wykonanie Jacenty. Jak byś musiał zmieniać zawód to już podstawy jakieś masz. ;)

Re: Budowa wędzarni

: 19 gru 2015, 15:01
autor: Jarek
A kiedy będzie opita porządnie co, by się nie rozpadał ? :D

Re: Budowa wędzarni

: 19 gru 2015, 20:47
autor: okonhel
23.12.pierwsze wędzenie. Na razie wstawiłem termometr w drzwi a na wylot założyłem daszek z nierdzewki.
Komin.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 20 gru 2015, 08:44
autor: tomek170891
Dziadek mojej dziewczyny ma taką konstrukcje. Grill pierwsza klasa :) Nigdzie tak nie smakuje jak z tego cudeńka :)

Re: Budowa wędzarni

: 20 gru 2015, 10:34
autor: okonhel
Ja swojego grilla dobuduję wiosną - będzie jako "druga wieża" po prawej stronie nad paleniskiem.

Re: Budowa wędzarni

: 23 gru 2015, 20:27
autor: okonhel
No i zaczęło się.
we1.JPG
Pierwszy wsad:
we2.JPG
Pierwsze efekty wędzenia:
we3.JPG
Przed parzeniem:
we4.JPG
Suszenie po parzeniu:
we5.JPG

Re: Budowa wędzarni

: 02 sty 2016, 09:09
autor: Przemek238
Jacku masz złotą rączkę do majsterkowanie. Gratulację

Re: Budowa wędzarni

: 23 mar 2016, 20:48
autor: okonhel
Ostatnio było za ciemne, dziś lepiej podsuszone i jaśniejsze aczkolwiek grusze szynki będące na zdjęciu wędziłem dłużej.
CAM01406.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 30 mar 2016, 14:18
autor: Arunio1
okonhel pisze:Ostatnio było za ciemne, dziś lepiej podsuszone i jaśniejsze aczkolwiek grusze szynki będące na zdjęciu wędziłem dłużej.
CAM01406.jpg
Rozumiem że na zlot zarezerwowałeś z tego co nieco? Tak żebyśmy mogli zjechać twoje zdolności kulinarne. I żebyś w ramach przeprosin musiał zabiegać po flaszeczkę do sklepu? Najlepiej odległego o 5 km.? ;) ( Wszystko wygląda apetycznie) :D

Re: Budowa wędzarni

: 30 mar 2016, 19:32
autor: okonhel
To co wisi do zlotu nie wytrzyma. Przed samym zlotem jadę na poligon a wracam tuż przed, więc nie będzie czasu wędzić, chyba ze coś zamrożę.
Do żadnego sklepu się nie wybieram, na zlot jestem gotów!!!
CAM01424.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 22 kwie 2016, 20:14
autor: okonhel
Dziś u nas wiało, na ryby kiepska pogoda, więc sobie podymiłem:
Wędzenie.jpg
Szynki.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 23 kwie 2016, 22:19
autor: Arunio1
Tak po kolorku? Czy nie lekko ciągutki ci wyszły? Mi to nie przeszkadza osobiście! Uwielbiam nie spieczone mięsko!

Re: Budowa wędzarni

: 24 kwie 2016, 08:48
autor: glizdziarz
Kolorek w sam raz. Mięsko zostało soczyste (jak nie sp....ieprzy parzenia) i smak wędzonki będzie akuratny.

Re: Budowa wędzarni

: 17 gru 2016, 17:13
autor: okonhel
Dzisiejszy boczuś na święta:
boczuś.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 17 gru 2016, 20:32
autor: Jarek
Smakowicie wyglądają te boczki :-) :-)

Re: Budowa wędzarni

: 17 gru 2016, 21:06
autor: okonhel
Wyglądają fajnie bo peklowane na sucho. Szynka wygląda już gorzej :)

Re: Budowa wędzarni

: 25 gru 2016, 11:10
autor: okonhel
Pod choinką znalazłem drugą książkę Roberta Winckiewicza (pierwszą już miałem i polecam):
20161225_095340.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 05 kwie 2017, 21:54
autor: okonhel
Święta się zbliżają wic czas coś przydymić. Wędzone i podpiekane.
20170405_162525.jpg

Re: Budowa wędzarni

: 06 kwie 2017, 21:24
autor: Jarek
Smakowicie wyglądają te boczki Jacku. Ja ostatnio nabyłem szynkowar i zamiaruję wykonywać swojskie wędliny parzone.