Okoń zapiekany na ostro.
Aby przystąpić do sporządzenia tej potrawy należy okonia oczyścić, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, wyjąć większe ości oraz kręgosłup.
Rybę oprószyć solą, pieprzem, estragonem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Wewnętrzną część okonia posmarować musztardą, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć kawałki masła a to wszystko zalać śmietaną. Całość wstawić do piekarnika i piec 15 min w temp. 200°C. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, rybę posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać rybę natką pietruszki.
Składniki:
-1 kg okonia;
- sok z 1 cytryny;
- ¼ łyżeczki pieprzu;
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka masła;
- 10 dag żółtego sera;
- ½ szklanki śmietany;
- 1 łyżeczka natki pietruszki;
- sól, pieprz.
Okoń zapiekany na ostro
Re: Okoń zapiekany na ostro
Powiem tak - sam przepis brzmi znakomicie, uwielbiam te smaki i ogólnie wszystko ze sobą współgra. Tylko jakoś ten okoń mi nie podchodzi. Nie lepiej bardziej klasycznie ? Z łososiem np. Jedliście w ogole okonia? Jak smakuje?
- Remek
- Administrator
- Posty: 1007
- Rejestracja: 03 mar 2013, 18:51
- Lokalizacja: Złotów
Re: Okoń zapiekany na ostro
Okonia ogólnie jadłem ale nie wykonanym w tym przepisie. Myślę, że jak zmienisz rybę to tragedii nie będzie bo i tak główny smak dają przyprawy.Leon55 pisze:Powiem tak - sam przepis brzmi znakomicie, uwielbiam te smaki i ogólnie wszystko ze sobą współgra. Tylko jakoś ten okoń mi nie podchodzi. Nie lepiej bardziej klasycznie ? Z łososiem np. Jedliście w ogole okonia? Jak smakuje?
Koszulki Wędkarskie - duży asortyment ubrań oraz gadżetów o tematyce wedkarskiej:
https://koszulki-wedkarskie.pl/
https://koszulki-wedkarskie.pl/