Potrawy różne.

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Arunio1
Dorsz
Posty: 985
Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Potrawy różne.

#1 Post autor: Arunio1 »

https://www.youtube.com/watch?v=UKAF00Zlyis
Wg. Powyższego przepisu, Anka wyrzeźbiła taką goloneczkę. Pychotka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Arek

Awatar użytkownika
SVT
Karaś
Posty: 231
Rejestracja: 26 mar 2019, 21:18

Re: Potrawy różne.

#2 Post autor: SVT »

Pyszności :P
Irek

Awatar użytkownika
Zgred
Krąp
Posty: 77
Rejestracja: 11 gru 2017, 21:08

Re: Potrawy różne.

#3 Post autor: Zgred »

Nie samym wędkowaniem człowiek żyje ;)
p1.jpg
p2.jpg
p3.jpg
w zwykłym piekarniku elektrycznym, wypiek 180 sekund
Mąka Młyny Gdańskie "do pizzy"
sól 25g na 800g mąki
hydro 60%
drożdże 1,2g
Blok To 4h
Blok TK 36h
Blok TO 2h
Kulki TO 3h
wypiek 30sek. patelnia żeliwna nagrzana do 310
piekarnik 180 sek pod grzałkami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tadeusz

Awatar użytkownika
radzislaw251
Okoń
Posty: 286
Rejestracja: 26 lut 2019, 14:24
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Potrawy różne.

#4 Post autor: radzislaw251 »

Widzę, że bezpieczeństwo na łodzi idzie w siną dal..... Ja też zamiast wędkować, gotuję i mam takie spotkania wspominające wyprawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radek
nie sprzęt a technika...

glizdziarz

Re: Potrawy różne.

#5 Post autor: glizdziarz »

To dołożę swój ostatni produkt czyli domowa konserwa. Inaczej kiełbasa domowa ze słoika.

Składniki to:
1kg poprzerastanej łopatki,
1kg boczku (nie za tłusty),
1 większa golonka bez kości i skóry,
160g soli peklowej to zapeklowania mięsa,
3 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku,
5-8 dużych ząbków czosnku,
majeranek jak kto lubi,
1-2 łyżeczki żelatyny jak ktoś chce bardziej twardą galaretkę,
400-500 ml zimnej wody,

Mięso peklujemy przez około 24godz, następnie płuczemy je i mielimy. Boczek i czosnek na drobniejszych oczkach a resztę mięsa na grubszych. Dodajemy pieprz i inne przyprawy, ewentualnie żelatynę, dolewamy stopniowo wodę i wszystko intensywnie mieszamy na jednolitą masę. Sól dodajemy wg potrzeb, ja dodaję max 1 łyżeczkę. Po wymieszaniu na jednolitą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i gotujemy pod wodą 45-60min (ja gotuję 60min) od chwili zagotowania (pasteryzacja). Ja powtarzam tą czynność jeszcze dwa razy co 24 godz. Taki zabieg nazywa się tyndalizacją. tak utrwalone konserwy bez chemii konserwującej mogą stać w chłodnym miejscu nawet do pół roku. U mnie nie ma szans ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Zgred
Krąp
Posty: 77
Rejestracja: 11 gru 2017, 21:08

Re: Potrawy różne.

#6 Post autor: Zgred »

Hmmm wyglądają pysznie, nie ukrywam że od dawna chodzi mi to po głowie. A teraz wiem do kogo po radę dzwonić :-)
Tadeusz

glizdziarz

Re: Potrawy różne.

#7 Post autor: glizdziarz »

Tadeusz, przepis jak widzisz banalny. Ogarniesz sam. Co do ilości przypraw to jest to wersja soft.

Awatar użytkownika
Arunio1
Dorsz
Posty: 985
Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Re: Potrawy różne.

#8 Post autor: Arunio1 »

Anuś moja upiekła. pycha do kanapek i na zagrychę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Arek

okonhel

Re: Potrawy różne.

#9 Post autor: okonhel »

Arek - to jeszcze napisz co jest w środku tego zawijanego boczku. :)

Awatar użytkownika
Arunio1
Dorsz
Posty: 985
Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Re: Potrawy różne.

#10 Post autor: Arunio1 »

Na pewno czosnek i przyprawy wg. uznania. Nie jest faszerowany.
Arek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe potrawy”