Potrawy różne.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Potrawy różne.
https://www.youtube.com/watch?v=UKAF00Zlyis
Wg. Powyższego przepisu, Anka wyrzeźbiła taką goloneczkę. Pychotka.
Wg. Powyższego przepisu, Anka wyrzeźbiła taką goloneczkę. Pychotka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Arek
- Zgred
- Krąp
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 gru 2017, 21:08
Re: Potrawy różne.
Nie samym wędkowaniem człowiek żyje
Mąka Młyny Gdańskie "do pizzy"
sól 25g na 800g mąki
hydro 60%
drożdże 1,2g
Blok To 4h
Blok TK 36h
Blok TO 2h
Kulki TO 3h
wypiek 30sek. patelnia żeliwna nagrzana do 310
piekarnik 180 sek pod grzałkami
w zwykłym piekarniku elektrycznym, wypiek 180 sekundMąka Młyny Gdańskie "do pizzy"
sól 25g na 800g mąki
hydro 60%
drożdże 1,2g
Blok To 4h
Blok TK 36h
Blok TO 2h
Kulki TO 3h
wypiek 30sek. patelnia żeliwna nagrzana do 310
piekarnik 180 sek pod grzałkami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tadeusz
- radzislaw251
- Okoń
- Posty: 286
- Rejestracja: 26 lut 2019, 14:24
- Lokalizacja: Zgorzelec
Re: Potrawy różne.
Widzę, że bezpieczeństwo na łodzi idzie w siną dal..... Ja też zamiast wędkować, gotuję i mam takie spotkania wspominające wyprawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radek
nie sprzęt a technika...
nie sprzęt a technika...
Re: Potrawy różne.
To dołożę swój ostatni produkt czyli domowa konserwa. Inaczej kiełbasa domowa ze słoika.
Składniki to:
1kg poprzerastanej łopatki,
1kg boczku (nie za tłusty),
1 większa golonka bez kości i skóry,
160g soli peklowej to zapeklowania mięsa,
3 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku,
5-8 dużych ząbków czosnku,
majeranek jak kto lubi,
1-2 łyżeczki żelatyny jak ktoś chce bardziej twardą galaretkę,
400-500 ml zimnej wody,
Mięso peklujemy przez około 24godz, następnie płuczemy je i mielimy. Boczek i czosnek na drobniejszych oczkach a resztę mięsa na grubszych. Dodajemy pieprz i inne przyprawy, ewentualnie żelatynę, dolewamy stopniowo wodę i wszystko intensywnie mieszamy na jednolitą masę. Sól dodajemy wg potrzeb, ja dodaję max 1 łyżeczkę. Po wymieszaniu na jednolitą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i gotujemy pod wodą 45-60min (ja gotuję 60min) od chwili zagotowania (pasteryzacja). Ja powtarzam tą czynność jeszcze dwa razy co 24 godz. Taki zabieg nazywa się tyndalizacją. tak utrwalone konserwy bez chemii konserwującej mogą stać w chłodnym miejscu nawet do pół roku. U mnie nie ma szans
Składniki to:
1kg poprzerastanej łopatki,
1kg boczku (nie za tłusty),
1 większa golonka bez kości i skóry,
160g soli peklowej to zapeklowania mięsa,
3 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku,
5-8 dużych ząbków czosnku,
majeranek jak kto lubi,
1-2 łyżeczki żelatyny jak ktoś chce bardziej twardą galaretkę,
400-500 ml zimnej wody,
Mięso peklujemy przez około 24godz, następnie płuczemy je i mielimy. Boczek i czosnek na drobniejszych oczkach a resztę mięsa na grubszych. Dodajemy pieprz i inne przyprawy, ewentualnie żelatynę, dolewamy stopniowo wodę i wszystko intensywnie mieszamy na jednolitą masę. Sól dodajemy wg potrzeb, ja dodaję max 1 łyżeczkę. Po wymieszaniu na jednolitą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i gotujemy pod wodą 45-60min (ja gotuję 60min) od chwili zagotowania (pasteryzacja). Ja powtarzam tą czynność jeszcze dwa razy co 24 godz. Taki zabieg nazywa się tyndalizacją. tak utrwalone konserwy bez chemii konserwującej mogą stać w chłodnym miejscu nawet do pół roku. U mnie nie ma szans
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zgred
- Krąp
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 gru 2017, 21:08
Re: Potrawy różne.
Hmmm wyglądają pysznie, nie ukrywam że od dawna chodzi mi to po głowie. A teraz wiem do kogo po radę dzwonić
Tadeusz
Re: Potrawy różne.
Tadeusz, przepis jak widzisz banalny. Ogarniesz sam. Co do ilości przypraw to jest to wersja soft.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: Potrawy różne.
Anuś moja upiekła. pycha do kanapek i na zagrychę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Arek
Re: Potrawy różne.
Arek - to jeszcze napisz co jest w środku tego zawijanego boczku.
- Arunio1
- Dorsz
- Posty: 985
- Rejestracja: 07 cze 2015, 20:55
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.